15 juni 2011

Linton: Cocaina

Vad vet man inte redan om kokainets galna historia? De flesta känner till Pablo Escobar, och för den som inte kan så mycket om Colombia i övrigt kan det vita guldet nog vara en av de första sinnebilderna som kommer upp om de ombeds beskriva landet.

Jag antar att media varit ganska flitiga med de senaste årens kampanjer mot drogen. Personligen tänker jag inte på konsekvenserna för Sverige när östermalmskidsen drar linor i välinredda barbadrum, utan snarare på misären som deras efterfrågan skapar någon annan stans...

Inte heller The War on Drugs och G.W. Bush har kunnat undvika att bli ännu en "suck" i berättelsen om drogen som får historien att upprepa sig. Kan det ha undgått någon att den förutnämnda misären är en produkt av just detta - västvärldens korståg mot allt sådant som hotar kapitalismens lagar.

Till skillnad från en annan bok jag läst på ämnet kokain (The Candy Machine; Tom Feiling) tycker jag hur som helst Lintons bok (som hans tidigare böcker) levererar en verklighet som tillför något nytt till en annars ganska utnött skildring av kokabladets väg till att bli enemy number one. Det är inte en historiebeskrivning rakt av, inte ett referat av vad andra skrivit utan en skildring av en situation och ett fenomen sed ur många människors synvinklar, inte minst författarens egen.

Närheten till verkligheten, tryggheten i att alltihop inte är en skrivbordsstudie gör att boken vinner respekt och ämnet aktualitet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar