05 november 2011

En påbörjad vardag i Brasilien

Ännu är det bara lite drygt tre veckor som jag varit här, men konstigt nog känns det redan som att jag varit borta mycket länge,  kanske två månader eller tre. Och ja, jag har haft fullt upp så det har inte blivit så mycket tid över för att skriva. Det hela har definitivt att göra med att tiden tycks gå dubbelt så fort här jämfört med hemma... jag hinner knappt vakna innan jag måste gå och lägga mig för att orka med nästa dag. Det är ovant. Det här stället har jag ju altid tidigare förknippat med äventyr, sol, bad fest, ta dagen som den kommer och annat som är så långt ifrån ett ekorrhjul man kan komma. Nu har jag vänt upp och ned på den tillvaron och kastat mig in i något som innebär tidiga morgnar, rusningstrafik, skrivbordsjobb, möten och andra föga avslappnande aktiviteter.

På helgerna försöker jag ta vara på min lediga tid, det värst är att tiden inte slutar rusa fram bara för att det är lördag. Här om helgen var vi i alla fall på en utflykt till Terra Mirim. Ca 40 min från Salvador med buss, ett större område ute i ingenstans där man har skapat en fristad för natur, djur människor, spiritualism och meditation - allt i symbios. Det bedrivs ett skolprojekt med fokus på miljö och hållbar utveckling och man håller regelbundet i öppna seminarier och workshops på aktuella teman. Det mesta arbete utförs frivilligt och marken är ägd kooperativt. Inom området har man skapat en egen naturreserv samt avsatt ett område för boende. Det var en helg av mycket samverkan, solidaritet, glädje, musik och kärlek. Jag har ett par super härliga filmer från eftermiddagens Samba de Roda som uppstod spontant då alla tog sig friheten att plocka på sig instrument från scenen eller inta den stora salens golv för att slå klackarna i taket. Eftermiddagssolens strålar som sipprar in mellan bambustockarna i väggarna och siluetterna av de som dansar i takt till de dundrande trummorna gör att man riktigt kan se magin i den där stunden! Mycket glad energi frigjordes den dagen! Lyckas tyvärr inte ladda upp filmen här så det får bli en annan gång. 


Nu är klockan redan alldeles för mycket och jag måste sova för i morgon skall jag "jobba" på förmiddagen trots att det är lördag. Jag skall till en av Salvadors mest centrala favelor, Calabar och vara med på ett utverderingsmöte som skall hållas med boende i området om ett statligt projekt som initierats där för att minska kriminalitet och fattigdom. Framöver kommer jag också vara med att hålla i de första seminarierna på temat miljöutbildning i området tillsammans med mina kollegor. 

God natt Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar