11 februari 2011

Det fins en plats på jorden som heter Gilgit-Baltistan...

En kvinna från Australien som ibland jobbar som professor vid ett universitet i Pakistan var och föreläste för oss i går. Hon lyckades vara både provocerande, intressant och skrattretande på samma gång.

Hon förkortade allt hon sa med ”bla bla bla” och avslutade alla meningar med ”alright? Ok.” som för att bekräfta sig själv och allt hon sa. Vid ett tillfälle då hon skulle förklara USA:s intresse i Pakistan sa hon ”… and after the nine-eleven-whatever.” vilket genererade små fniss i publiken. I övrigt var hon bra på att förolämpa kineserna i rummet genom att benämna Kina som plundrarnation och på att tillrättavisa en närvarande pakistanier när han ifrågasatte något hon sa.

Jag vet nu att det finns en stat i norra regionen av Pakistan som heter Gilgit-Baltistan och att det inom denna region finns flera små regioner som har delat upp sig efter olika islamistiska trosuppfattningar. De är mycket mer ortodoxa i denna region av landet än i andra och de flesta lever i fattigdom och relativ missär. Skolor och sjukhus är av väldigt låg kvalitet och kvinnorna behandlas i stor utsträckning  som andra klassens medborgare, förnekas rösträtt och föder ofta  15 barn under sin livstid… Tydligen kan man som turist också resa till denna region för att klättra i de storslagna bergen runt omkring...

Allt detta och mycket mer har fastnat,och inga anteckningar, ingenting! Tänk vad konstigt! Varför är det inte så med all information som man får ta del av är frågan? 


Ja, detta var vad jag lärt mig idag helt enkelt... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar