15 juni 2007

I en tårpöl

Så har sommaren kommit, den enda tiden på året då jag har tid att läsa vanliga böcker. Det är en fantastisk men flyktig period!

Har köpt pocket idag, fyra för tre på Bokskotten, Akademibokhandelns billiga konkurrent på Regeringsgatan. Jag kunde liksom inte låta bli. Satsade på faktapocket, en dokumentärroman och Flyktsoda av Marcus Birro. Köpte förövrigt hans senaste bok, Svarta vykort, bara för någon dag sedan och har redan gråtit mig igenom den. Han skulle kunna vara jag, eller jag han eller hur man nu säger, fast lite bittrare, lite svartare... Vilket inte är så konstigt, med tanke på omständigheterna.

Jag mins att jag var och lyssnade på hans uppläsning på Arvikafestivalen, måste ha varit sommaren 2003. Markus Birro gav intrycket av att vara den spydige men kloke och beskyddande storebrodern. I radioprogram, i skrift och tal ger han sig ut för att vara någon att se upp till. Svarta vykort stärker den känslan ytterligare, han kommer så nära så nära, han blir så mänsklig. Spiller ut sig själv på golvet framför mig och jag bryr mig inte om att jag tycker att han tar i lite väl här och där, jag bryr mig inte om att hans hårda ord riktas som kulsprutor mot allt och ingen, jag bara förstår. Och gråter.
 Nog om det. Skall ut på landet i helgen och leta gamla jeans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar